Kraljevac

Takmicenje u pecanju na jezeru Kraljevac

Oaza lepote i džinovskih riba

Najveći ulovljeni amur težio je 34 kilograma, šarani dvadesetokilaši su redovna pojava, za somove nema lovostaja, a upecana je i štuka od 12 kilograma

Usred banatske pitomine, u Deliblatskoj peščari nalazi se jezero Kraljevac. Prostire se na 160 hektara, a od septembra 2003. godine proglašeno je specijalnim rezervatom prirode i stavljeno je pod zaštitu države. Blagodareći podvodnim izvorima i jedinstvenim plivajućim ostrvima, većim i od hektara, delovi površine ovog jezera ne mrznu ni pri najvećim zimama. Zbog toga je Kraljevac postao dragoceno stanište raznih močvarnih ptica, gmizavaca, pa i nekih svetski ugroženih vrsta poput slepog kučeta ili stepskog skočimiša, kojeg sem u Deliblatskoj peščari nema više nigde u svetu.

Jezero Kraljevac je veštačka akumulacija. U proseku je duboko oko 2,5 metara, mada je oko brane dubina veća od 8 metara. Najveći deo jezera „okovan“ je trskom, dno je puno panjeva i krša, pa ribe ima kao pleve. Zbog čestih ulova kapitalnih primeraka amura, šarana i štuke, jezero se nadaleko pročulo i redovno ga opsedaju ribolovci iz cele Srbije. Od 2001. godine jezerom Kraljevac gazduje Udruženje sportskih ribolovaca „Deliblatska peščara“:

– Najveći do sada upecani amur težio je više od 34 kilograma, a ni šarani od dvadesetak kila nisu retkost. Nedavno je ulovljena i štuka od 12 kilograma. Ima izuzetno krupne babuške i u proseku se pecaju komadi teži od 700 grama. Somovi su posebna priča. Toliko se namnožio da predstavlja opasnost za druge riblje vrste, pa za njega nema lovostaja i sme se loviti cele godine – rekao je LJubomir Stoiljković, predsednik USR „Deliblatsko jezero“.

On je ispričao da se jezero svake godine dodatno poribljava sa minimum dve tone šarana prosečne težina oko 1,5 kilograma. Prema Stoiljkovićevim rečima, ribočuvarska služba besprekorno funkcioniše, kontrola je redovna i rigorozna, a kako je dozvoljeno i noćno pecanje, nezakonit ribolov sveden je na minimum.

Obale jezera najvećim delom su čiste i uređene i načičkane drvenim nadstrešnicama sa klupama i stolovima. Napravljena je i takmičarska staza za sportski ribolov, a duž nje je planirano postavljanje ribolovačkih platformi, kao i električnog osvetljenja.

Kuriozitet jezera Kraljevac su plutajuća ostrva. Ima ih nekoliko, a najveće je površine od skoro dva hektara. Ova ostrva se pomeraju kako vetar duva i predstavljaju pravu atrakciju. Sličnih ostrva u Srbiji jedino još ima na Vlasinskom jezeru. U letnjem periodu površina jezera Kraljevac prekrivena je vodenom paprati i lokvanjima, što je odlika izuzetno čistih voda. Zdravu floru i faunu ovog jezera u poslednjih nekoliko godina upotpunile su i vidre.

Jezero Kraljevac udaljeno je oko 50 kilometara od Beograda. Do njega se stiže putem preko Pančeva, Dolova i Mramorka, ili putem Kovin – Deliblato.